Rólam

"1986. június 18-án születtem Debrecenben. Kiskorom óta a színház a második otthonom, mivel apai ágról sok rokonom ott dolgozott a kulisszák mögött. A színház egy természetes közeg számomra, ami a kiteljesedést, a biztonságot, a varázslatot és az álmokat jelenti. A bábelőadásokat, koncerteket, operákat, színházi pillanatokat mindig a fénypultból vagy a takarásból néztem, sosem a nézőtérről, mert apukám mellett mindig sokkal izgalmasabb volt minden, mindig történt valami, és ezért is imádom nagyon egy előadás előkészülését, mert látom azt is, ami titok.

A néptánc, a balett és a családom a kitartásra, szorgalomra, alázatra neveltek, hogy bármi legyen is egy megkezdett munka vége, sosem szabad feladni. Ha az ember minden tőle telhetőt megtett, akkor nincs miért szégyenkeznie. Sosem szabad feladni, bármi történjék, mindig fel lehet és fel is kell állnom. Bele kell állni döntésekbe, mert azáltal fejlődünk. És ki kell állnunk magunkért, mert senki más nem fogja megtenni.

Mivel nyáron van a szülinapom, így minden hamarabb történt az életemben. A néptánccal 13 évesen körbeutazhattam Európát, eljutottam Kínába. A gimnáziumot Debrecenben az Ady Endre Gimnázium dráma tagozatán végeztem és 16 évesen már a Rómeó és Júliában lehettem Júlia a Csokonai Színházban. A Színház-és Filmművészeti Egyetemre elsőre felvettek, 17 évesen. Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályába kerültem, akiktől kaptam egy nagyon erős alapot és biztonságot, amire a mai napig támaszkodhatok és építhetek.

Gyakorlati évemet Debrecenben és a budapesti Katona József Színházban tölthettem, ahová a következő évben le is szerződtettek. Öt évet dolgoztam ott, majd átszerződtem a Nemzeti Színházba.

Férjhez mentem Csányi Sándorhoz, ahhoz az emberhez, aki a szerelmem, a barátom, a szövetségesem; aki ismer, és így szeret és elfogad.

Aztán megszületett a kislányunk és szabadúszó lettem, mert így könnyebben tudtam az időmmel gazdálkodni. Jelenleg pedig az Örkény Színház társulatának vagyok a tagja.

2017-ben kiválasztott az amerikai Variety magazin a 10 legígéretesebb filmese közé, miközben a Testről és lélekről című filmünk Berlinben elnyerte a fesztivál fődíját.

2018-ban a Berlinale Shooting Stars programjában vehettem részt, így Európa 10 kiemelkedő fiatal tehetsége között ismerkedhettem meg a nemzetközi filmes világgal. Röviddel ezután elnyertem a Magyar Filmdíjat a Legjobb női mellékszereplő kategóriában. Majd nagy megtiszteletetés ért, hogy eddigi munkásságomat Jászai Mari díjjal értékelték."

Tenki Réka

©2019 rekatenki.hu